nieuws
Biodiversiteitsstroken naast de kas
-
03 september 2024
Doel project
Het hoofddoel is om de biodiversiteit van insecten te bevorderen en tegelijkertijd plagen in de kassen beter te beheersen. De uitvoering wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de Universiteit Leiden en staat onder coördinatie van Glastuinbouw Nederland. Zij doen de komende twee jaar onderzoek met het testen en vergelijken van twee verschillende mengsels.
Deelname KP Holland
Maurits Kooijman, teeltspecialist bij KP Holland over de biodiversiteitsstroken: “Als KP Holland doen wij graag mee aan dit project, omdat het door het verdwijnen van steeds meer chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds moeilijker wordt om schadelijke plaaginsecten te bestrijden. Het idee is dat we de kasranden in gaan zaaien met verschillende planten, kruiden en kleine struiken /bomen. Deze speciaal geselecteerde planten trekken de natuurlijke bestrijders van de plaaginsecten aan.
Doordat deze langs de kasranden komen te staan, hopen we dat dit van positieve invloed is op de populatie van natuurlijke bestrijders in de kas. Daarnaast staat het natuurlijk ook erg leuk, en geeft het aan dat we als tuinbouwsector erg met de biodiversiteit en duurzaamheid bezig zijn.”
De biodiversiteitsstroken, elk 250 m² groot, worden in oktober en november aangelegd. Van mei tot eind augustus start de intensieve monitoring om de effecten van de biodiversiteitsstroken op de plaagdruk en de populaties van natuurlijke vijanden binnen en buiten de kassen te meten.
Blijf op
de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.